menü
menü
Kosár

5 parkolási és tolatási tipp – az utolsó a legjobb

 

 

5 tippel készültünk Önnek, hogy hogyan tolasson és parkoljon anélkül, hogy kárt tenne a járművében, vagy ne adj Isten, valaki egészségében. A leggyakoribb parkolási problémát a parkolóhelyek jelentik. Legyen az a reptéren, lakótelepen, vagy akár egy üzlet előtt az utcán. Ha végre talál egy szabad helyet, gyakran előfordul, hogy az nem éppen ideális. Például az egyik oldalon lévő autó ferdén áll, a másik oldalon parkoló kocsi meg átlóg a vonalon és leszűkíti a használható területet. Ezért Ön attól tart, hogy megkarcolja a saját, illetve a szomszédos autót is. Ekkor nem marad más hátra, mint távolabb leparkolni valahol. Ennek azonban most vége!

 

 

A tükrök beállítása

Mihelyt a volán mögé ül, ellenőrizze és esetleg állítsa be mind a három visszapillantó tükröt. Mivel mindegyikünknek más a magassága, a kényelemérzete vezetés közben, máshogy látunk a visszapillantó tükrökben. A középső visszapillantó tükörben a hátsó ablak lehető legnagyobb részét kell látnia. Az oldalsó visszapillantó tükröket úgy állítsa be, hogy egy keveset lásson az autó karosszériájából és minél többet a jármű környezetéből. Ha már be vannak állítva a visszapillantó tükrei, onnantól kezdve elég, ha rendszeresen és

tudatosan használja őket. Ha a tükrökben nem lát gyalogost, autót, vagy oszlopot, akkor nem lehet probléma.
 

 

 

 

 

Lassú vezetés

Először is, egyenes terepen tanuljon meg az autóval nagyon lassan előre és hátramenetben haladni. Ha az autó sík terepen már nem fullad le, akkor ezt gyakorolja be emelkedőn is! Az emelkedőkön meg kell tudnia állapítani a kuplung és a gázadás helyes arányát, hogy az autó a kívánt pozícióban maradjon. Ezt csak gyakorlással lehet megtanulni. Ha ez a tudás már megvan, akkor innentől kezdve nem fog lefulladni az autója és a motor hangos felbőgését sem fogja hallani az egész környék. Ennek a képességnek, tudásnak nem csak az emelkedőkre való felhajtásnál veheti hasznát, hanem az emelkedőkön történő parkolás és tolatás során is.

 

 

 

A tolatásnál figyelje az autó elejét és oldalait

Ha már tolatva szeretne leparkolni egy zsúfolt parkolóban, akkor ügyeljen az autó elejére. Bizonyos fordulási sugár esetében, tolatás közben az autó elülső csücske egy rövid ideig az akadályok felé közelít és a szomszédos autótól mért távolság változni fog. Figyelje az autó oldalait is. A parkolóhelyet elhagyva soha ne tekerje ki teljesen a kormányt és ne lépjen a gázra. Így megkarcolná autója egész oldalát a szomszédos autó sarkával. Abban, hogy ez ne történjen meg, segítenek Önnek az oldalsó visszapillantó tükrök.

 

 

A távolság megbecsülése

Sok járművezető számára ez a legnehezebb feladat. Ez egyszerűen begyakorolható úgy, hogy az elülső és hátsó ütközőre léggömböt erősít és a falhoz parkol. Ha durranást hall, már nagyon közel van a falhoz :) Természetesen, a helyesen beállított visszapillantó tükrökkel láthatja, hogy hová tolat és hogy milyen közel van a szomszédos autóhoz.

 

 

A legnagyszerűbb TIPP a végére

Ha mindent le szeretne egyszerűsíteni, vagy az összes tanács és igyekezet ellenére Ön még mindig nem biztos a dolgában, akkor ez a tipp Önnek szól. Próbáljon tolatószenzorokat, esetleg tolatókamerát rendelni, közvetlenül az autóba. Manapság ez már egyaltalán nem drága mulatság. A beszerelés egyszerű és ha van elég ideje, akkor sajátkezűleg is felszerelheti. A kínálatban szerepelnek univerzális tolatókamerák, vagy kifejezetten az Ön autója számára ajánlott kamerák, amelyek könnyen beszerelhetők. Csak a hátsó forgalmi rendszámot megvilágító izzó műanyag burkolatát kell kicserélnie a beépített tolatókamerával ellátott új burkolatra. A tolatókamerát egyszerűen a monitorhoz csatlakoztathatja. Az autós monitorok különböző méretűek és kivitelezésűek, hogy mindenkinek megfeleljenek és ne akadályozzák a kilátást és mostantól mindig, ha hátramenetbe vált, bekapcsol a monitor és Ön hátrafelé is láthat. Ha az Ön autója nem rendelkezik tolatószenzorokkal, akkor tolatókamerával és két tolatószenzorral ellátott tartót javasolunk a forgalmi rendszámára. Ez hangjával és vizuálisan is figyelmeztetni fogja Önt és ha mindezek ellenére autója mégis megkarcolódna, vagy esetleg megtörne, akkor az már szinte biztos, hogy nem az Ön hibájából történt.

 

Sok letolatott kilométert és parkolóhelyet kívánok :)