menü
menü
Kosár

Gyakran ismételt kérdések

Talán Ön is nem egyszer találta magát olyan helyzetben, amikor nem tudta, hová is tolat. Lehet, hogy a bepárásodott ablakok, a sötétség, vagy más kedvezőtlen feltételek miatt. A parkolókamerának köszönhetően elkerülheti azt, hogy ilyen körülmények között kárt okozzon önmagának, vagy másoknak. A tolatókamerák a nagyvilágban évente több emberéletet is megmentenek. Az interneten sok videó látható, amelyben a járművezetők akár figyelmetlenségből, akár a rossz látási viszonyok miatt, elütnek valakit tolatás közben. Ha rendelkeztek volna felszerelt tolatókamerával, ezt elkerülhették volna. A tolatókamera következő előnye abban az esetben tapasztalható, amikor Ön egy szűk helyre szeretne beparkolni, vagy egy olyan helyre, amelyre nincs megfelelő rálátása. Ha nincs tolatókamerája, akkor inkább feladja, vagy megkockáztatja, bár a beszerelt kamerával nem kellene sem feladnia, sem pedig kockáztatnia, mivel egyszerűen és pontosan leparkolhatna. A tolatókamerák manapság elérhető áruk miatt az autó felszeréséhez tartozó, legkeresetteb biztonsági elemek egyikévé váltak.
Többféle tolatókamera létezik, amelyek különböznek felfogatásuk módjában, dizájnjukban, működésükben, minőségükben, a szenzor felbontásában stb. Az első követelmény, hogy olyan kamerát találjon, amely eredetileg az Ön autójának márkájához és modelljéhez illik. Ezeket a kamerákat a "speciális kamerák" fejezetben találhatja meg. Ezeknek a kameráknak az előnye, hogy szinte észrevehetetlenek, mivel az Ön forgalmi rendszáma megvilágításának terében rejtőznek, könnyebben beszerelhetők, a szenzoruk pontos szögben az útra irányul és ráadásul nem kell fúrógéppel beavatkoznia a csomagtartója külső részébe. Ez annyit jelent, hogy egyszerűen eltávolíthatja az eredeti lámpa műanyag borítását és a helyére behelyezheti a tolatókamerát, amely saját világítással rendelkezik, vagy áthatol rajta a forgalmi rendszám eredeti világítása. Abban az esetben, ha Ön olyan kamerát talált, amely a leírása szerint illik az Ön autójának modelljéhez, ellenőrizze és bizonyosodjon meg róla, hogy a kamera megfelelő lesz-e, mégpedig úgy, hogy leméri a forgalmi rendszáma felett található lámpát, tehát a hosszát és a szélességét, és összehasonlítja ezeket a lemért adatokat azzal a modellel, amelyet a mi oldalunkon kikeresett (az értékek + - 3mm toleranciát mutathatnak). Ha a kamera méretei megegyeznek, akkor megfelel az Ön autója számára és meg is vásárolhatja. Amennyiben a méret nem megfelelő egyik kamera esetében sem, akkor kapcsolatba léphet velünk, vagy választhat egyet az univerzális kameráink közül. A speciális kameráink a legjobb minőségű, PC4089 típusú CMOS-szenzorokkal vannak felszerelve, amelyek az élen járnak. A CMOS-szenzorok több, mint kielégítőek a legtöbb vásárló számára és világszerte a leggyakrabban használtak közé tartoznak. Az univerzális kamerák az autók minden modelljéhez megfelelőek, a felfogatás, a dizájn, a szín és a megvilágítás több lehetőségét kínálják. Csak Önön múlik, hogy melyik kamerát választja.
Létezik néhány monitortípus, amelyeket speciálisan a tolatókamerák számára fejlesztettek ki és bárhol elhelyezhetők az autójában úgy, hogy jól láthatók legyenek. A leggyakrabban használtakat internetes üzletünkben a „A kamerákhoz tartozó monitorok és WiFi" kategóriában találhatja meg. Csak Önön múlik, hogy melyik kamera felel meg Önnek a leginkább és hogy az elhelyezésének milyen lehetőségei vannak. Természetesen a kamerát csatlakoztathatja közvetlenül az Ön beépített, érintőképernyős "DVD GPS autórádiójához" is. Ezeket az autórádiókat rendszerint előre úgy készítik el, hogy tolatókamerához csatlakoztathatók legyenek, tehát a többségük hátsó részén analóg (RCA) bemenet található, a parkolókamera számára.
Amennyiben Ön LCD kijelzős autórádióval rendelkezik, amelyet kiegészítőként vásárolt az autóhoz, akkor majdnem biztos, hogy a kamera kompatibilis lesz, vagyis az autórádió hátsó részén található bemenet a parkolókamera számára. Ha az Ön autórádiója az autója eredeti felszereléséhez tartozott, akkor az a legbiztosabb, ha megkérdezi a márkaszervizben, hogy lehetséges-e hozzá „RCA tolatókamerát“ csatlakoztatni. Ezeken az autorádiókon is kellene bemenetnek lennie a kamerához. Abban az esetben, ha az Ön autórádiója nem rendelkezik RCA bemenettel, lépjen kapcsolatba a műszaki támogatásunkkal, közölje járműve és az autórádió pontos típusát és mi megoldjuk a problémáját.
Igen. Mindegyik kameránk beépített, színben megkülönböztetett távolsági vonalakkal rendelkezik, amelyek segítenek megállapítani, hogy Ön milyen messze van az objektumtól a tolatás közben. Ráadásul az egyes kameratípusok esetében Ön kiegészítő lehetőségként kiválaszthatja a dinamikus trajektóriákkal történő kibővítést is, amelyek az autó kanyarodásának irányában mozognak, s ezáltal egyszerűbbé teszik az Ön számára az oldalra való parkolást.
A kameráink 120° - 170° fokos látószöggel rendelkeznek, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy Ön széles szögben láthatja a jármű mögötti teret, tolatás közben. A szög nagysága minden terméknél fel van tüntetve, ugyanis e-shopunkban többféle kamerát találhat, többféle járműtípus számára.
A tolatókamera beszerelése mindenekelőtt az autószervizek számára ajánlott, de Ön saját kezűleg is felszerelheti, ha elegendő tudással és szerszámmal rendelkezik. Alább találhatja a kamera felszerelésének tömör leírását. Ha azonban az Ön autója garanciális, vagy nem bízik a saját képességeiben, akkor inkább hagyja a beszerelést a márkaszerviz, vagy más hitelesített autószerviz szakemberére.
Igen. Mindegyik kameránk vízálló és az IP67 és IP68 nemzetközi jelölés alá tartozik.

Beszerelés:

Elsőként fel kell hívnunk az Ön figyelmét arra, hogy a tolatókamera beszerelésének legbiztosabb módja, ha az hitelesített autószervizben történik!!! Érdeklődjön, hogy rendelkeznek-e a tolatókamerákkal kapcsolatos tapasztalatokkal.

Ha azonban elhatározza, hogy a kamerát egyedül szereli fel, akkor a beszerelés leegyszerűsítésére és meggyorsítására a kamerához vezeték nélküli adaptert vásárolhat. Ez az adapter megtakarítja Önnek azt a munkát, amelyet Ön a videókábelnek a monitorba, vagy a kijelzőbe történő, az egész autón keresztül való áthúzásával végezne. A kábelen keresztüli csatlakozás azonban jobb minőségű jelátvitelt biztosít, mint a vezeték nélküli adapteren keresztüli csatlakozás.

Az utasításunkban pontokba szedve, röviden leírjuk a „speciális kamera“ beszerelésének módját, a 6 méteres videókábel segítségével, amely minden egyes kameránk csomagolásának részét képezi.

Vegye figyelembe, hogy az utasítás csak szemléltető, nagyon tömör és univerzális, mivel minden autó más és az utasítás egyes pontjai eltérők lehetnek az Ön autója esetében.

tolatókamera beszerelési rajza

 • - Válassza le az akkumulátort (biztonsági okokból).
 • - Nyissa ki a csomagtartót és a csomagtartó belső oldaláról távolítsa el a műanyag borítást, amelyet kapcsok tartanak. Vigyázzon, hogy ne törje le a kapcsokat, mivel még szükség lesz rájuk.
 • - Távolítsa el az Ön forgalmi rendszáma felett található baloldali megvilágítás műanyag védőburkolatát (néha a burkolatot csavarok tartják, máskor csak reteszek, amelyeket az egyik oldalról le kell feszíteni). Ügyeljen rá, hogy ne sértse meg a tömítést, amely megakadályozza a víz bejutását.
 • - Próbálja ki, hogy a kamera illik-e majd a burkolat melletti nyílásba.
 • - Néha a lámpa nyílása a hátsó oldalról zárt, ezért át kell fúrni úgy, hogy a lyukon keresztül beférjenek a kamera kábelei. Csúsztassa át a kábeleket a másik oldalra.
 • - Elsőként csatlakoztassa a kamera földelési pontjának (fekete szín) kábelét az eredeti földelési pontok (GND) valamelyikére, a pléhre, esetleg sajátot is létrehozhat és hozzácsavarozhatja a csomagtartó pléh részéhez.
 • - A piros kábel, + 12V feszültség, az esetek többségében rövid ahhoz, hogy elérjen a tolatólámpához, ezért szükséges készenlétben tartani egy segéd hosszabbító kábelt. Ennek a kábelnek nem kell túl vastagnak lennie, viszont a lehető leghosszabbnak, mivel Ön a későbbiekben le is rövidítheti.
 • - A következő lépés a kábelek átcsúsztatása a rugalmas, gumi védőperselyen, amely összekapcsolja a csomagtartóból jövő kábeleket az autó fennmaradó részével. A csomagtartó kinyitása után az autó teteje és a csomagtartó vége között találhatja meg. Ez a legproblémásabb rész, mivel ez a persely szorosan tartalmazza az összes eredeti kábelt és ezért ott nincs sok hely további kábelek átnyomásához. Készítsen elő ezért szappanos vizet vagy vazelint, hogy a kamerakábelek könnyebben átcsússzanak. Mindenekelőtt alulról húzzon át egy kis darab vékony, rugalmas huzalt, vagy egy erősebb műanyag huzalt, amelyhez a másik oldalról hozzáköti a kamera tápcsatlakozásának hosszabbító kábelét (piros szín). Ha hozzáköti a tápcsatlakozás kábelét a huzalhoz, akkor körültekerheti szigetelőszalaggal és bekenheti vazelinnel. Ezt követően a másik oldalról húzza vissza a huzalt, s így húzni fogja a hozzákötött kábelt is. Ha ez nehezen megy, akkor segíthet magán azzal is, hogy ujjaival mozgatja a kábelt a gumiperselyben. Ha sikerrel járt, akkor hasonló módon tolja át az RCA videókábelt is (sárga végződés). Néha jobb, ha az összes kábelt együtt köti hozzá és egyszerre húzza át őket a másik oldalra. Ez Önön múlik.
 • - Tehát átjutottunk az RCA-val és a tápkábellel ennek a gumiperselynek a másik oldalára. A következő lépés a piros tápkábel csatlakoztatása lesz, a tolatólámpa tápcsatlakozásához. Ehhez jó, ha kéznél van egy villamossági önmetsző gyorscsatlakozó. Valószínűleg majd el kell távolítania a csomagtartó gumiszigetelését a bal oldalon. Hátul, a szigetelés mögött vezetnek a további kábelek. Többnyire a gumiszigetelés csak a vájatba van csúsztatva, s így lefeszíthető és kihúzható a baloldali lámpákhoz. Először tehát megállapítjuk, hogy melyik kábel vezet a tolatólámpa tápcsatlakozásához. Ebben segít Önnek a multiméter, vagy a teszter. Csatlakoztassa le a lámpák tápcsatlakozásának csatlakozóit, és a multiméter vagy a teszter segítségével tesztelje le az összes kábelt úgy, hogy valaki hátramenetbe teszi az autót. 
 • Ez a leggyorsabb módszer, ha nem tudja előre, hogy melyik kábelről van szó. Ezt követően csatlakoztassa a kamera tápcsatlakozásának kábelét a gyorscsatlakozó segítségével a hátramenet kábeléhez. Összekapcsolhatja őket csupaszítással és ezt követően szigetelőszalaggal történő szigeteléssel is.
 • A kamera tápcsatlakozását tehát megoldottuk és a kamera mindig be fog kapcsolni, ha hátramenetbe kapcsolunk. Most még csatlakoztatnunk kell a sárga végződésű RCA kábelt a monitorhoz, vagy az autórádióhoz. Eltávolítjuk tehát a csomagtartó bal oldalán található műanyagokat és kezdjük áthúzni a kábelt a hátsó ülések felé. A műanyag burkolat mögött sok kábelt láthat, ezért mindig igyekezzen a kábelt a műanyag kábelrögzítővel hozzáfogatni az eredetileg rögzített kábelekhez. Nyissa ki az autó bal hátsó ajtaját és távolítsa el az alsó műanyagokat a padló bal oldalán. Tolja át a kábelt egészen az elülső ajtóig és ott szintén távolítsa el a műanyag borítást a padlón. Ezt követően távolítsa el a kormány alatti műanyag védőburkolatot. Itt számos kábelt láthat. A következő lépés attól függ, hogy Ön a kamerát az autórádióhoz, vagy pedig a műszerfalon található monitorhoz csatlakoztatja. Amennyiben a monitor a műszerfalon található, akkor egyszerűen vezesse felfelé a kábelt, egészen a monitorhoz. Ha kijelzővel ellátott autórádióval rendelkezik, akkor a kábelt fűzze a többi kábel közé, egészen az autórádióhoz tartozó kábelekig. Vegye ki az autórádiót, tolja át a kamera kábelét a hátoldalon és csatlakoztassa a kamera bemenetéhez. Ez valószínűleg sárga színű lesz, de megbizonyosodhat róla az autórádió kézikönyvében.
 • - Most már csatlakoztatta a kamerát. Nyomja a kábeleket a műanyag borítások alatt található üres helyekre úgy, hogy újra vissza lehessen őket helyezni. Ne feledje el az összes kábelt a lehető legalaposabban rögzíteni a műanyag kábelrögzítőkkel. Ne feledkezzen meg az összes Ön által létrehozott csatlakozás szigeteléséről sem. Legyen szó a tápkábel meghosszabbításáról, vagy a tolatólámpa csatlakoztatásáról. Leszigetelheti a kamera végződéseinek csatlakozását is. Tegye vissza a helyére az összes műanyag borítást, valamint a csomagtartó szigetelését és a gumiperselyt.

Kész is van. A kamera beszerelve. Gratulálunk.