Manapság a tolatókamerák sok modern jármű alapfelszereltségévé válnak. További biztonságot és kényelmet nyújtanak a vezetőknek tolatáskor és parkoláskor. A tolatókamerát utólag is beszerelheti a járművébe, de sok járműtulajdonos problémába ütközik a tolatókamerák felszerelése és használata során, és ezekre a problémákra az egyik megoldás a zavarszűrő használata. Ebben a cikkben megnézzük, miért fontos a zavarszűrő sok esetben a tolatókamera felszerelésekor.


zavarszűrő

Elektromágneses interferencia (EMI)

A modern járművek tele vannak elektronikus eszközökkel és rendszerekkel, amelyek elektromágneses interferenciát (EMI) generálhatnak. Ez az interferencia negatívan befolyásolhatja a tolatókamera jelét, ami a képminőség romlásához vagy akár teljes képkieséshez is vezethet. A zavarszűrő segít csökkenteni ezeket az interferenciákat azáltal, hogy kiszűri a nem kívánt elektromágneses zajokat, valamint tiszta és stabil jelet biztosít a tolatókamera számára.

Rádiófrekvenciás interferencia (RFI)

Egy másik zavarforrás, amely befolyásolhatja a tolatókamera jelét, a rádiófrekvenciás interferencia (RFI). Ez az interferencia a járműben lévő különféle eszközökből származhat, például rádióvevőkből, mobiltelefonokból vagy GPS-navigációkból. Az RFI problémákat okozhat a tolatókamera képében, például interferenciát, hullámokat vagy jelkiesést. Zavarszűrő használatával ezek a zavarok minimálisra csökkenthetők, javítva a képminőséget és a megbízhatóságot.


Honnan tudhatom, hogy a zavarszűrő a megoldás a problémámra? 1. Feszültséggörbe elnyomás előtt / 2. Feszültséggörbe elnyomás után

A tápellátás stabilitása

Egyes tolatókamerák érzékenyek lehetnek a jármű feszültségének ingadozására. Az instabil tápellátás különféle problémákat okozhat a kamerával kapcsolatban, például hirtelen kimaradásokat, illetve rossz minőségű vagy szaggatott képet. A zavarszűrő segíthet stabilizálni a kamera tápellátását és javítani a teljesítményét a feszültségingadozások kisimításával és az állandó tápellátás biztosításával.

Honnan tudhatom, hogy a zavarszűrő a megoldás a problémámra?

Ha a tolatókamerája a kulcs 1-es helyzetbe forgatása után megfelelően működik, majd a motor beindítása után szemcsés lesz, kiesik a kép, vagy sávok keletkeznek a képernyőn, akkor a leggyakoribb megoldás a zavarszűrő. Ez a probléma leginkább a VW konszern járműveinél (Škoda, Seat, Volkswagen, Audi stb.) jelentkezik. Az interferenciát a generátorból érkező instabil feszültség okozza a jármű beindítása után. A zavarszűrőt mindig a kamera feszültségforrása és maga a tolatókamera közé kötjük. A kínálatunkban található zavarszűrő mindkét oldalán eredeti csatlakozókkal rendelkezik a tolatókamera csatlakoztatásához, így a telepítés egyszerű és problémamentes.

Ritka esetekben előfordul, hogy a zavarszűrő csatlakoztatása után sem szűnik meg a probléma. Ekkor javasoljuk egy kapcsolórelé használatát, amely árammal látja el a kamerát, például a szivargyújtóból (vagy más stabil feszültségforrásból). A kamera azonban továbbra is csak hátramenetbe kapcsoláskor kapcsol be.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a kamera beszereléséhez használt videókábel árnyékolt legyen.


Összefoglalás

A zavarszűrő használata a tolatókamera felszerelésekor gyakran kulcsfontosságú lépés a megfelelő működés biztosításában. Ez a szűrő segít csökkenteni az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferenciát, minimalizálja az egyéb elektronikus rendszerek által okozott interferenciát, és stabilizálja a kamera tápellátását. Ennek köszönhetően a vezetők gond nélkül kihasználhatják a tolatókamerák nyújtotta előnyöket, ami hozzájárul a nagyobb biztonsághoz és kényelemhez a vezetés során. Ha tehát tolatókamera felszerelését tervezi járművében, mindenképpen fontolja meg egy zavarszűrő használatát az optimális teljesítmény és megbízhatóság érdekében.